Jídlo a pití

SRÍ LANKA - JÍDLO A PITÍ

Zajímá Vás, čím na Srí Lance nasytí Vaše prázdné žaludky? Nejspíš to bude jídlo pálivé, pálivé a zase pálivé.

Srílančané přidávají do jídla o dost více chilli a jiných pálivých přísad, než většina turistů snese. V restauracích proto připravují většinou jídla méně pálivá nebo dokonce i úplně nepálivá (ale to je výjimka). Pokud budete chtít připravit nepálivé jídlo, raději to obsluze 3x zopakujte.

V menších guesthousech je třeba objednat oběd nebo večeři i 2 hodiny předem, aby měl kuchař dost času sehnat všechny suroviny a jídlo uvařit. Domluvte se proto s personálem co a v kolik hodin budete jíst, ať nejste zklamaní dlouhým čekáním na jídlo.

Jídlo

Hlavní surovinou na Srí Lance je rýže, národním jídlem pak rice and curry (rýže a kari). Kari není u nás známé žluté koření, ale je to obvykle několik malých mističek obsahujících pálivé pokrmy připravené ze zeleniny, ryb a masa. K tomu se podává větší miska rýže.
Srílančané toto jídlo mohou jíst k snídani, obědu i večeři.

Dalšími častými pokrmy je smažená rýže (jako naše rizoto) a smažené nudle. Základem je rýže nebo nudle, dále se přidá smažené vajíčko, zelenina (mrkev, cibule, mladý pórek) a podle vašeho přání na kousky nakrájené kuřecí maso, ryba nebo krevety. Na pobřeží si můžete dát ryby a jiné mořské potvory a za dobré ceny i obrovské humry.

Na ulici si můžete v čase oběda koupit bílou krabičku s obědem - samozřejmě rice and curry, za cenu kolem 150Rs. Pokud narazíte na stánek s pečivem připomínajícím naše sladké kynuté pečivo, neradujte se, uvnitř bude nejspíš směs něčeho ukrutně pálivého (brambory, zelenina.... chilli, chilli).

Pokud si jídlo koupíte u stánku na ulici, zabalí vám ho do novin nebo do popsaných listů ze školních sešitů Smile

Snídaně

Snídani dostanete na Srí Lance velkou, ale stále stejnou. Bůhví proč si Srílančané myslí, že typickou snídaní mimo Srí Lanku je toast, máslo, marmeláda, vajíčko ve všech podobách (vařené v různých stupních, míchané, omeleta), ovoce a čaj nebo káva. Pokud se po několika dnech rozhodnete jít na snídani do jiné restaurace, dostanete to samé.

Zapomeňte na párky, šunku, salámy a sýr. I když vám je někde nabídnou, kvalita je pochybná.

V obchodě si ale můžete koupit jogurt, sladký chléb (něco jako naše buchty, ale nejsou ničím plněné - naštěstí), asi 2 druhy sušenek nebo něco mezi jogurtem a tvarohem ve velké hliněné nádobě s uchy.

Ovoce na Srí Lance

Na Srí Lance roste spousta druhů ovoce, ale pokud tam pojedete v sezóně (prosinec - březen), ochutnáte nejspíš jen ananas, banány a papáju, vše samozřejmě neskutečně sladké. Později dozrává rambutan, avokádo, mango, litchi, mangostina, chlebovník (jackfruit), dřevěná jablka, jambu a smradlavý durian.
Na trhu je možné koupit i hroznové víno, jablka nebo hrušky, ale jsou poměrně drahé.

Z čerstvého ovoce vám v restauracích nebo fruit barech udělají čerstvý koktejl. S oblibou do něho přimíchávají sůl, takže předem řekněte, že chcete shake bez soli. Přidat jí tam ostatně můžete vždycky, ale chuť je to tak trochu nezvyklá.

Nápoje

Jako turista v tropické zemi budete na Srí Lance nejčastěji pít balenou vodu. Tu zakoupíte na každém kroku v jednolitrových i menších lahvích. Srí Lanka je země čaje, a to čaje silného a velmi sladkého, pokud vám ho osladí dopředu. Čaj vám i v tom nejzapadlejším guesthousu naservírují v porcelánovém servise s konvičkou mléka, které se do čaje přilívá. Hezké dědictví britských kolonizátorů. Občas se do čaje přidává zázvor, aby i ten čaj pálil.

Na Srí Lance se nejdříve pěstovala káva, kterou však zahubila choroba, a nahradily ji plantáže čaje. Proto asi Srílančané neumí uvařit dobrou kávu. Připravte se na to. Italové si na dovolenou na Srí Lanku vozí svoji kávu, aby vůbec přežili :-)

Ve Weligamě nebo kdekoliv jinde zajděte do fruit baru - z čerstvého banánu, ananasu, limetek nebo dalšího ovoce, které bude právě zralé, vám udělají čerstvý džus za cenu výrazně nižší než v barech na pláži.


Vaše komentáře

Autor: Kubyk

Ještě něco k jídlu, protože jak koukám, tak autorka asi nejedla v místňáckých jídelnách ...

To smažené cosi s chilli papričkami, co popisujete u autobusu, je z kukuřičného těsta, je to taková zploštělá koule a je to docela dobré. Každý to vyrábí podle svého, takže těsto chutná všude skoro stejně, ale někde v tom jsou zapečené chilli papričky, někdy jsou nakrájené přímo v těstě, někdy tam nejsou a jednou tam myslím byl zapečený nějaký zelený list. Já osobně nemám rád ostré jídlo, s čímž jsem neměl problém ani v Malajsii, ani v Mexiku, na Srí Lance to ovšem trochu problém je. Velmi dobrá a velmi výjimečně ostrá (jakože skoro nikdy ostrá není) je sausage bun. Je to takový rohlík ze sladkého těsta a v něm je zapečený kuřecí parek. Pokud půjdete do restaurace určené pro místní (mnohdy se to jmenuje hotel, ale žádné pokoje tam nehledejte), tak většinou narazíte na to, že tam nejsou ubrousky, ale utírá se do nastřihaných kusů novin, faktur a všemožných jiných papírů. Balení potravin do novin je zcela běžná záležitost. Běžná snídaně v místňácké restauraci probíhá tak, že vám přinesou tác, na kterém bude od všeho cca 2ks. Co sníte, to vám pak naúčtují a taková snídaně pro dva i s pitím se většinou pohybuje kolem 200rs (cca 33-40kč - přesný kurs je 1kč/5,8rs). Oběd a večeře v takovýchto restauracích je většinou rice and curry na všechny možné způsoby a stojí cca 100-150rs/jídlo, ale samozřejmě budou mít i jiná místní jídla. Rice and curry je i běžné jídlo, které jedí lidé každý den doma. Rozhodně se nebojte takovouto zaplivanou restauraci navštívit (jednak je to zážitek a jednak se tam dá dobře a levně najíst).

Co se týče hygieny, tak s tím je Srí Lanka trochu na štíru. Nicméně pokud do takovéhle země jedete, tak s něčím takovým musíte počítat. Rozhodně doporučuju mít s sebou nějaký dezinfekční gel (nebo si ho koupit tam - Detol) a před jídlem si jím "umýt" ruce.

Nějak jsem přehlédl sekci jídlo a pití, takže se k ní ještě vyjádřím... Srílančani skutečně netuší, že „no spicy“ jídlo skutečně nemá ani malinko pálit. Oni mají patrně natolik otupené chuťové pohárky, že jídlo, které je pro ně absolutně neostré, je pro vás občas až nepoživatelné. Ano, v menších guesthousech (a někdy i restauracích) to s jídlem funguje tak, že si něco objednáte a oni jedou nakoupit suroviny, aby to mohli uvařit :-) Kari je v podstatě něco jako omáčka, kterých existuje nekonečné množství druhů. U dětí je velmi populární dýňové kari (což píšu proto, že většinou není zas až tak moc ostré a dá se v klidu sníst). Párky jsou v klidu, sněd jsem jich tam hodně a nikdy se mi nic nestalo (mluvím o parcích v sausage bun), sýry opravdu radši vynechte, protože když půjdete po obchodě, tak zjistíte, že jejich tavené sýry se neuchovávají v chladu, ale normálně v regále.

Co se týče pečiva, tak cca 1/4 obsahuje strašně ostrý obsah, 2/4 ostrý obsah a 1/4 jen jemně ostrý, neostrý nebo žádný obsah. Nejlepší metodou je někdy na začátku zajít na snídani do místňácké restaurace a všechno to tam ochutnat, ať víte. Obsluha vám i řekne, co z toho je a není ostré, nicméně minimálně bude mít pravdu v tom, že to, co označí za ostré, je skutečně ostré :-) Ovsem je pravda, že tím, že má každý trochu své recepty, tak něco může někdy být neostré a vedle v krámě to ostré bude. Co ostré není nikdy, je taková zploštělá koule až placka o průměru cca 20cm, anglicky se jmenuje bun, a ta chutná podobně, jako loupáky.

Pak taky prodávají kuřata, která jsou obalená v něčem červeném, což vůbec ostré není (pozor, dělají i velmi ostrou variantu, kde to červené vypadá trochu jinak (přesnějc  to vypadá jako hodně tlustá vrstva chilli), takže je potřeba se zeptat obsluhy, jestli to je, nebo není ostré) a to bylo docela dobré, jen netuším, nakolik to je bezpečná potravina (ale mě se nic nestalo). Když si dáte něco s masem, tak nebuďte překvapení, že to maso bude většinou dost vysušené a tvrdé.

Sušenek mají mnoho druhů a jestli chcete tip, tak velmi chutné jsou cherish premium nice bisciuts za 40rs. Některé sušenky jsou naprosto bez chuti, pachu a čehokoliv jiného... jako když jíte sádru :-)

Snídaně popsaná sekci jídlo a pití (toast, vajíčka...) je takzvaná western breakfest a mají ji ve většině guesthousu/hotelu. Co se týče čaje, tak si dejte pozor na to, že v mnoha asijských zemích je běžné pít čaj s mlékem a hodně oslazený a mnohde vám ho donesou už takhle namíchaný, takže chtějte plain tee, without sugar, without milk, nebo radši no sugar, no milk, ať je to jasnější. Taky občas přidávají do čaje kardamom a s ním je to docela dobré. K ovoci bych ještě přidal, že tam mají taky docela chutné mandarinky s velkým obsahem pecek a samozřejmě kokosy. K piti ještě řeknu to, že pokud máte rádi colu, tak Coca~Cola a Pepsi se dá koupit naprosto běžně a pak je tam ještě Kik Cola, které se vůbec nebojte. Sice chutná malinko jinak, ale je dobrá a zdravotně nezávadná.



zelenina s rýží v restauraci u Ramboda falls směs masa zeleniny smažená rýže v Elle jídelní lístek v Haputale vlastnoručně chycené rybky v Mirisse vlastnoručně chycená rybka s výbornou omáčkou sladká bomba na závěr sladké ovoce - papája, ananas, banán jambu jambu jambu se solí :-) jídlo se balí do popsaných listů ze školních sešitů kupte si ananas mangostina a rambutan prodej rambutanu stará zeleninová tržnice v Galle stánky s ovocem a zeleninou ve Weligamě v obchodě prodejci ryb v Galle je libo rybičku? ryby v přístavu krevety

 

OTkwMmNkZ